Клиника „Параисо“ (El Paraíso)

Как може едно място да бъде и рай, и ад?! Може, ако това е клиника за първична медицинска помощ...

Мини-сериалът е базиран на ежедневните задачи на един медицински екип, който се занимава с оказване на доболнична помощ в клиника в крайните квартали на Буенос Айрес. Историята преплита животите на главните герои с медицинските случаи и социалните проблеми, които се появяват всеки ден в кабинетите на болницата.

Всеки епизод описва различен случай в клиниката и засяга различен социален проблем, и всичко това поднесено по един грубо реалистичен начин.

Напрежението, което преживяват лекарите в клиника „Параисо“, се дължи не само на дълги дежурства, които трябва да дават (понякога до 24-часови), но също така и на ограничените ресурси, с които разполагат. Това напрежение се отразява и на личния им живот, като понякога губят връзка със семействата си.

Д-р Карлос в началото няма никакво желание да започне работа в „Параисо“, но принуден от обстоятелствата, той навлиза в една нова и напълно различна реалност от тази, с която е свикнал. Попада на място, където трябва да се справя с много трудни социални проблеми: малко ресурси, медикаменти, които незнайно как бързо изчезват и случаи на бременни девойки, които пристигат в центъра, без да подозират, че раждат. И това са само част от проблемите, с които се сблъсква.

Помага му Лаура, която е самотна майка, студентка, пристрастена към лекарствата, но освен това, е отличен професионалист. Карлос е показва крайно необщителен с нея, но това не я отчайва, защото като медицинска сестра, тя познава добре пациентите, знае как да се оправя в един квартал, в който хората не посещават често лекар и притежава силен характер, който ѝ помага да оцелява на такова място.

Сериалът засяга социални теми като здравната незаинтересованост, особено на младите, зависимости, ранна бременност, семейно насилие и други болезнени проблеми в обществото.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/El_paraíso_(serie_de_televisión)