Клинична история (Historia clínica)

Поредицата разказва историите на различни заболявания, от които са починали 13 души, повлияли на историята не само в Аржентина.

Сериалът се базира на историята и медицината, които са разказани от аржентинския историк Фелипе Пигна (Felipe Pigna) и Д-р Даниел Лопес Росети (Dr. Daniel López Rosetti), автор на едноименната книга, на която се базира и сериала.

Централната идея на поредицата е да се поднесе във формата на документален филм с доукрасени, измислени моменти, не точно причините за смъртта, на хората, които са повлияли на аржентинската и интернационалната история.

В сериите се обясняват диагнозите, но също така и влиянието, което са имали тези болести върху обществения и личен живот на „пациентите“ и влиянието, което те са имали върху политиката и обичайната им среда.

Освен анализа на аутопсиите, се обясняват и възможните начини за лечение през гледната точка на съвременната медицина.

В един от епизодите се разказва за Ева Перон (7 май 1919 г. - 26 юли 1952 г.) - аржентинска актриса и политик, съпруга на Хуан Доминго Перон, който я превръща в Първа Дама след избора му за президент. В друг се разказва за самия президент Хуан Доминго Перон (8 октомври 1895 г. - 1 юли 1974 г.). Отделено е място и за световно известния, повлиял на историята на няколко латиноамерикански държави Ернесто „Че“ Гевара (14 май 1928 г. - 9 октомври 1967 г.)

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Historia_clínica_(unitario)